2008 m. gruodžio 27 d., šeštadienis

Savas batonas


Kepu kepu kepaliuką
Šast į krosnį mažučiuką :)

Paprastas ir tikrai gardus batonas, kurį paruošiau sąlyginai greitai. Tešlos sudėtį ir paruošimo būdą radau mėgiamoje "Didžiojoje virtuvės knygoje".
Tikrai jauku ir be galo skanu kramtyti savo gamybos batoną.

2 batonams reikia:
50g sviesto (margarino)
500 ml vandens (pieno)
50 g mielių
1 a.š. druskos
1 a.š. cukraus (mėgstantiems saldžiau, siūlau dėti 1 valg.š.)
1 kiaušinis (nebūtina)
1,3 l kvietinių miltų (beveik visas 1 kg pokas)
aguonų (sezamo sėklų) ir 1 kiaušinio (baltymo) aptepimui.

Ištirpintus riebalus supyliau į skystį (naudojau vandenį). Pašildžiau iki 37 laipsnių C. Sutrintas mieles apipyliau šiek tiek skysčio, ištirpinau, supyliau likusią skysčio dalį. Subėriau druską, cukrų, viską sumaišiau. Viską supyliau į miltus, įpyliau plaktą kiaušinį ir išminkiau vientisą tešlą (apie 100 g miltų atsidėjau į šoną).

Kai tešla pasidarė vientisa, blizganti, palikau 30 min. kilti apibarsčiusi trupučiu miltų po lininiu rankšluosčiu.

Pakilusią tešlą vėl išminkiau su atidėtais miltais. Iš visos tešlos masės nugnybiau po gabaliuką ir padariau sukinukus (galima susukti dvi plonas kasas, padaryti sukinukus ir pan.), kuriuos uždėjau ant suformuotų dviejų kepalų. Sudėjau ant kepimo skardos (išklotos kepimo popieriumi), apklojau rankšluosčiu ir leidau dar 30 min kilti.

Aptepiau plaktu kiaušiniu, apibarsčiau aguonomis ir pašoviau į orkaitę. Po maždaug pusvalandžio batonai iškepė (žiūrėjau, kol gražiai paruduos).

Iš šios tešlos galima ruošti ne tik batonus, bet ir stalo bandeles, ragelius ir pan.

Skanaus:)

1 komentaras:

Nijole rašė...

Nuostabu, labai skaniai atrodo, norisi paragauti :-)