2012 m. sausio 11 d., trečiadienis

Neaptingęs tinginys

Šis nešokoladinis, bet į jį panašus, trapus gaminys vienas mėgstamiausių mano šeimoje. Ko gero ne tik :).. paprastai pagaminamas saldumynas puošiantis bet kokios šventės, savaitgalio desertinį ar gimtadienio stalą. Tai TINGINYS! :) Esu išbandžiusi du gaminimo būdus ir daug daug gaminimo kelių. Taigi čia aprašysiu du receptus (antrąjį pričiupau iš kolegės, pirmuoju pasidalino draugė Aliona [ačiū!!!]) ir būdą, kaip jį suformuoti tokį, kokio norisi.

Didysis tinginys nr.1 (numeris vienas ne šiaip sau, o pats skaniausias man ir šeimynai)

Reikia:
4 pokelių tradicinių sausainių (naudoju Gaidelio)
Saujos ar daugiau riešutų, jei namie yra ir norisi
1 indelio kondensuoto pieno (sutirštinto)
250g. (naudoju Rokiškio arba Žemaitijos pieno, bet iš esmės tinka biliakoks)
3-4 arbat.š. kakavos miltelių

Gaminimo proceso pradžią tinka padaryti klausant žinias ar žiūrint gerą filmą :) Tiesiog paimti visus sausainius ir rankomis sutrupinti mažais gabaliukais. Aš anksčiau laužydavau, dabar gi greičiau sekasi raikyti peiliu; trupa lengvai ir greitai. O kas norit, sumeskit viską į kombainą ir sutrupinsit. Žinoma, dalimis, nes čia nemažas kiekis, kombainas išprotės.
Jei turiu riešutų, juos susmulkinu ir sukraunu ant sausainių. Tinginys nuo jų bus tik gardesnis!

Kai sausainiai gatavi, judam toliau. Ištirpinu ant nedidelės ugnies sviestą, intensyviai maišydama į sviestą lėtai pilu kondensuotą pieną. Viską maišau maišau ir kaitinu kol ima lengvai burbuliuoti pakraščiai. Tuomet suberiu kakavą ir sparčiai maišau, kad milteliai tolygiai pasiskirstytų bendroje masėję. Lėtai viską kaitinu tol, kol gaunu vienalytę šokoladinę masę; jai pradėjus tirštėti supilu ant sausainių ir viską gerai permaišau.

Toliau kas kaip išmano, tas taip daro. Belieka viską sukrėsti į indą ir gerai suslėgti. Aš gi atradau tokį būdą. Imu kartoninę pailgą siaurą dėžutę (tarkim likusią nuo kepimo popieriaus ar folijos), į ją įkloju maistinę plėvelę (du sluoksnius), sukraunu visą pagamintą masę, užkloju plėvelės kraštais ir maigau iš visų pusių kaip kokią dešrą. Tuomet dėžutę atidedu į šalį, dar paglostau tinginuką ir šast į šaldytuvą ar šaltą patalpą (tarkim balkoną žiemą).

Padėjusi ant stalo tik spėju žiūrėti, kaip mažėja atriektų tinginukų :)

Tinginys nr. 2

Šisi tinginys taip pat labai skanus, bet kietesnis ir trapesnis. Tad jam reikia:
2-3 pok. sausainių (Gaidelio:)
0,5 ind. kondensuoto pieno
0,5 plytelės juodo šokolado (galima ir visą plytą dėti)
100-150 g. sviesto (jei reikia, ir visus 200g galima sunaudoti)
Galima pridėti šiek tiek kakavos (1-2 arbat.š.)

Gaminimo eiga beveik tokia pati, kaip ir aukščiau aprašyta. Sutrupinu sausainius. Vėliau ištirpinu sviestą, paeiliui šokoladą, kondensuotą pieną. Viską maišau lėtai, kol suformuoju vientisą masę. Jai gerai įkaitus ir esant tirštai supilu ant sausainiu bei gerai išmaišau.

Šį tinginį formuoju taip. Paimu pailgą pusmėnulio formos kepimo formą, įkloju maistinę plėvelę. Sukrečiu pagamintą masę, užkloju maistinės plėvelės kraštais ir gerai suslėgiu rankomis. Tuomet palaikau šaltai, kol sutirštėja.
Prieš patiekdama ant stalo išimu iš formos, apverčiu, kaip pyragą, ir nuimu maistinę plėvelę.

Viens du trys, tinginys paruoštas! Skanaus :)

Komentarų nėra: