2012 m. sausio 14 d., šeštadienis

Gardi grietininė duona

Va štai šią grietininę duoną (nuotraukoje jos dviguba dozė) galima pavadinti tikru šių naujų metų atradimu! Dar tokio gardumėlio iš rytinių bulkų, batonų ir duonų operos nei aš, nei mano šeima neragavome :) Gal kitiems gali pasirodyti kitaip, bet ši duona tikrai puikiai subalansuota mūsų skonio receptoriams. Tad jau savaitę parduotuvėje nebeperkame jokios bulkos; rytais ir vakarais gardžiuojamės šiuo skanėstu, o mano dukra Elena viską padarytų, kad gautų dar vieną riekelę :)

Receptą nukoviau Rasos Jurevičiūtės knygelėje Kepame duoną namuose. Tikrai verta ją turėti!

Taigi, norint ją išsikepti reikia paruošti mielinę tešlą, kuriai reikia:

1/2 indelio vandens
1 valg.š. vanilinio cukraus
2-3 v.š. cukraus
1 1/4 arbat.š. druskos
1/3 indelio grietinės (naudoju tirštą)
1 kiaušinio
1 valg.š. minkšto margarino
3 indelių kvietinių miltų
2 arbat.š. sausų mielių ARBA apie 18 g. šlapių mielių (naudoju pastarąsias)

Ruošiant mielinę tešlą svarbūs šie aspektai:
- miltus išsijoti (BŪTINA:)
- vandenį geriausia pilti šiltą (iki 35C)
- šlapias mieles reikia suaktyvinti; ištrinti jas su trupučiu cukraus ir supilti šiltą vandenį
- druską geriausia tirpinti skystyje, bet druskos nereikėtų dėti kartu su mielėmis (druska stabdo mielių dauginimąsi)
- kiaušinį reikia ištrinti su cukrumi iki purumo
- įminkomi riebalai turi būti šiek tiek pašildyti (aš margariną ištirpinu)
- tešlą minkyti 10-15 min. kol atšoka nuo indo sienelių, tampa blizgi, elastinga

Paruošus tešlą suformuoju kepaliuką ir dedu ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Reikia kildinti 1-1,5 val. Toliau pakilusią tešlą aptepu pienu, (galima dar ir cukrumi apibarstyti) tada iš karto pašaunu į orkaitę ir kepu 200C 35-45 minutes.

Iškepusią duona atvėsinti reikėtų ant grotelių.

Skanaus :)

Komentarų nėra: