2016 m. kovo 3 d., ketvirtadienis

Sotus pyragas pavadinimu „Tuoj neliks“ :)

Vaje kaip seniai čia ką berašiau... Virtuvėje gimsta skanūs atradimai, kuriais jau laikas dalintis.
Neseniai supratau, kad man labai patinka kurti pyragus. Receptai visuomet būdavo tik įkvėpimui ir man sunkiai sekdavosi nepridėti kažko savo. O dabar nebereikia ir receptų. Tiesiog atsidarau virtuvės spintelės dureles, šaldytuvą ir iš to, ką matau, imu ir užmaišau tešlą. O jei pribėga sūnus Karolis ir spontaniškai sako „įdėk medaus“, tą ir padarau. O jei sako „ir dar va štai šitą“, irgi paklausau. Taigi, kepiniai, būna, gimsta interaktyviai :)

Šis pyragas ne tik itin subalansuoto skonio, tačiau dar ir sotus. Tinka ne tik desertui, bet ir užkandai, nes jame yra ir grikių miltų, ir morkų. Jį skanu valgyti kartu su grietine ir uogiene. Iš visų mano keptų pyragų, šis bene skaniausias. :)

Reikia:

2-3 kiaušinių, 

1/2-3/4 stiklinių aliejaus, 
3-4 valg. š. rudo cukraus, 
1 arbat. š. sodos + 1 valg. š. grietinės jai 'nugesinti', 
1 arbat. š. kepimo miltelių, 
3/4-1 stiklinės grikių miltų (galima keisti avižų miltais), 
3/4-1 stiklinės pilno grūdo kvietinių miltų 
Džiovintų vaisių, kokių tik turite (konkrečiai šiam pyragui sauja razinų+ 4 slyvos+ 5 laukiniai abrikosai+ 4 datulės) (dar komentaras: ankščiau kepiau vien tik dėdama datules, cukraus neturėjau, tai datulių daugiau ir saldumo pakako)
2 nedidelių morkų
2 valg. š. aguonų
Gera nuotaika ir šypsena veide :)

Ruošiu tešlą. 

Kiaušinius plaku su cukrumi, tuomet lėtai pilu aliejų. Turi gautis puri masė, į kurią toliau dedu kepimo miltelius, nugesintą sodą su grietine. Tuomet po šaukštą kraunu miltus. Jų dedu tiek, kad gautųsi už grietinę šiek tiek tirštesnė masė.

Kol mikseris lėtai maišo tešlą (mano rankos būna laisvos:) ruošiu džiovintus vaisius. Juos galima pasiruošti ir anksčiau. Šiam pyragui ėmiau aukščiau išvardintus džiovintus vaisius, užpyliau verdančiu vandeniu ir palikau mirkti (vanduo turi vos semti vaisius). Tuomet sutryniau trintuvu taip, kad gavosi vientisa tiršta košelė. Ją visą sudedu į toliau maišomą tešlą. Tuomet smulkiai sutarkuoju morkas ir sudedu į lėtai maišomą tešlą. Maišyti nesustoju, nes purumui tai svarbu. Galiausiai nuplovusi aguonas sudedu ir jas. 

Šiame kepinyje nedėjau riešutų, tačiau jie čia puikiai tiktų. Juos reikėtų sukapoti smulkiai (daug nereikia, užtenka vienos-dviejų saujelių. Dėčiau graikinius, migdolo riešutus, anakardžius). Taip pat traškesį išgauti padeda avižiniai dribsniai, jų čia būtų galima dėti kelis valgomuosius šaukštus. 

Galutinė tešla turi būti tirštesnė nei grietinė. Jei dėl visų priedų matosi, kad skystoka, pridedu šaukštą ar panašiai miltų (geriausiai tinka pridėti grikių miltus).

Taigi, kai viskas sumaišyta, pilu į kepimo formą, nuklotą kepimo popieriumi. Pyragą kepu 180 laipsnių C orkaitėje apie 45-50 minučių.

Suvartojimo greitis didelis. 5 asmenų šeimyna, kurioje vienas asmuo dar pyragų nevalgo, šį kepinį suvartoja per 1 vakarą, o likučių rytui lieka vos dviems vaikams. :) Taigi, jei mamos ir tėčiai norite gabalėlio prie arbatos ryte, siūlau viską dvigubinti arba dar suspėti riekelę atpjauti ir paslėpti spintelėje.

Skanaus!


Komentarų nėra: