2012 m. vasario 8 d., trečiadienis

Kepenėlių paštetas Niam

Šis kepenėlių paštetas tikras gardumėlis. Namuose kažkaip niekas išskyrus mane nemėgsta keptų ar dar kaip gamintų kepenėlių, bet va paštetą kartais užsitepa ant duonos ar bulkos rytais. Jei šalia yra paprika, agurkas ar pomidoras tai iš vis rojus.

Recepto autorė Beata. Savo virtuvėje labai dažnai naudoju jos aprašytas idėjas, ji mane įkvepia gaminti, ir skaniai. Bet kaip ir visur, taip ir čia nieko nedarau pagal instrukciją, nebent būtų kažkas gyvybiškai svarbu. Tad jei šaldytuve nėra vieno ar kito ingrediento, nieko tokio, paštetą vis tiek galima pasigaminti :) o jei turit ką nors lyšno, ir jums atrodo, kad tai tiks paštetui, taip ir bus.

Taigi reikia (pagal Beatą 8 žmonėms, pagal mane – penkioms dienoms pusryčiams ir draugei pavaišinti:)
- vištų kepenėlių (apie 400g, bet jei turiu daugiau, dedu visas; dažnai naudoju kalakuto kepenis, o ir iš kiaulės kepenų galima taip pat pasigaminti)
- sviesto kepenėlėms kepinti (apie 50 g)
- 250g riebokos kiaulienos (tinka šoninė, jos dedu daugiau, bet esu bandžiusi ir nugarinę, viskas skanu, tik paštetas sausokas); mėsą reikia sumalti
- 100g rūkytos šoninės (retai ją dedu; tuomet naudoju aliejų)
- 1 svogūno
- 1 morkos (aš jei sugalvoju, dedu dvi)
- 1 saliero lapkočio
- 1/2 šaukštelio džiovintų čiobrelių (kartais dedu šviežius lapelius)
- druskos, juodųjų pipirų pagal skonį
- 1 sauja džiovintų baravykų (na jų neturiu ir nededu, bet manau tikrai verta!)
* kartais dedu smulkiai pjaustytą raudoną papriką, bent kelias skilteles

Kepenėles atidžiai apdorojus (nupjausčius visokius riebaliukus ir šiukšles) reikia apie 10 minučių kepti ant ištirpinto sviesto. Iškepusias palieku atvėsti ir ruošiu visa kita.

Rūkytą šoninę reikia susmulkinti ir pakepinti, kol išsiskirs riebaliukai. Dažnai naudoju tiesiog aliejų, jei šoninės neturiu. Ant riebalų sudedu pjaustytą svogūną, kai jis suminkštėja toliau dedu salierą ir tarkuotas morkas. Ant nedidelės ugnies viskam pasitroškinus apie 5 min. reikia sudėti maltą mėsą. Viską palieku kepti su daržovėmis. Eigoje pagardinu norimais prieskoniais.

Tuomet ruošiami grybai (šios dalies nedarau, bet aprašysiu). Juos reikia užpilti verdančiu vandeniu ir palikti mirkti mažiausiai 10 minučių. Tuomet išmirkusius supjaustome smulkiai ir sudedame prie mėsos ir daržovių, o mirkymo vandens neišpilame. Šį skystį galima naudoti, jei atrodo, kad keptuvėje trūksta drėgmės. Tuomet užtenka kelių šaukštų vandens arba papildomai reikėtų įdėti sviesto.

Viską troškinti reikia pusvalandį su trupučiu.

Taigi, kai viskas pagaminta, sukraunu į virtuvinį kombainą ir sumalu. Tuomet išdėlioju į norimą formą ir palieku per naktį stingti bei brandintis.

Niam :)

Komentarų nėra: