2009 m. sausio 17 d., šeštadienis

Virtuvės širdelės


Vienas iš dažniausiai gaminamų vakaro patiekalių mūsų namuose - vafliai Širdutės (čirviniai blyneliai). Tai valgis bene greičiausiai sukeliantis vaikystės prisiminimus, o dažniausia asociacija su juo - Užgavėnės :)

Namuose mūsų mažoji tikra blynų ir vaflių mėgėja (tai genuose:). Gaminimas - greitas ir paprastas, tad grįžę po darbų gardžiuojamės visi kartu (žinoma abu su vyru vos spėjam sulapnoti likusius kasnelius). O visas procesas leidžia virtuvėje ant stalo sukurti tikrą kūrybinę kulinarinę betvarkę :)

Štai trys receptai, dažniausiai naudojami mūsų virtuvėje. Nežinau jų autorių. Ko gero jie, kaip dainos ir pasakos, - iš lūpų į lūpas keliauja :)

Receptas Nr. 1. Reikia:
4 kaiušinių
vanilinio cukraus
1 st. cukraus
2/3 st. kvietinių miltų
2 valg. š. aliejaus

Viską sumaišau, pradėdama nuo kiaušinių ir cukraus, supilu aliejų, galiausiai miltų. Kepu vaflinėje ir tiekiu ant stalo su grietine, uogienėmis (geriausiai "eina" juodųjų serb.), pienu, jogurtais ir dar ko norisi šalia iškepusių širdelių :)

Tai paprasčiausiai ir ko gero gardžiausi čirviniai blyneliai visai šeimai.

Receptas Nr. 2. Reikia:
4 kiaušinių
1 st. cukraus (galima mažiau)
200 g margarino (sviesto)
1 st. pieno
3 st. kvetinių miltų

Viską sumaišau, pradėdama nuo kiaušinių ir cukraus, supilu tirpintą margariną ar sviestą, vėliau - pieną, galiausiai po truputį įmaišau miltus. Gavus vientisą masę, kepu. Tiekiu ant stalo su lietuviškais pagardais: grietine, jogurtu, uogienėmis. Pagrindinis gėrimas - pienas arba kompotas :)

Receptas Nr. 3 Belgiški vafliai, kuriems reikia
5 kiaušinių
5 valg. š. cukraus
5 valg. š. grietinės
5 valg. š. lydyto sviesto
5 valg. š. kefyro
5-6 kupinų valg. š. kvietinių miltų
1 arb. š. kepimo miltelių (juos kartais pakeičiu arb.š. nugesinta soda)
1 valg. š. krakmolo
vanilinio cukraus
Šiems vafliams kepti reikėtų specialios vaflinės (belgiškų vaflių), tačiau puikiai pagaminu ir čirvinius blynus.

Kiaušinių trynius išsuku su cukrumi, dedu grietinę, sukant dedu sviestą, kefyrą. Gerai išsuku masę. Toliau dedu kepimo miltelius, vanilinį cukrų. Išplaku kiaušinių baltymus, dedu juos po šaukštą pakaitomis su miltais į bendrą masę. Viską po truputį išsuku.

Kepu vaflinėje ir tiekiu ant stalo kartu su lietuviškais pagardais: grietine, jogurtu, uogienėmis. Galima glaistyti šokoladu. Šalia skanu gerti pieną, šiltą kompotą, kisielių ir t.t.

Skanaus :)

3 komentarai:

ona rašė...

antras receptas skanus labai

Anonimiškas rašė...

einu gaminti :)

Rita rašė...

Pirmas receptas nevykęs. Kiek esu išbandžiusi receptų, visada viskas gaudavosi puikiai. Šį kartą blynas tiesiog prilipo prie formos, teko krapštyti. O poto koreguoti tešlą, įdėti daugiau miltų ir lydyto sviesto. Nebelipo prie formos, bet labai greiai degė. Plius dėjau cukraus pusę stiklinės vietoj vienos ir tai gavosi labai saldūs.