Receptas nėra paprastas, tad apie viską nuo pradžių. Aprašymas skirtas 1 kilogramui moliūgo.
Reikia:
Reikia:
- 1 kg moliūgo
- 1 kg cukraus
- 1 citrinos arba apelsino [kadangi aš viriau didžiulį moliūgą, tai visko reikėjo daugiau; dėjau ir citriną, ir apelsiną. Kuo daugiau citrusinių vaisių, tuo spalva šviesesnė]
Patariama imti minkštą moliūgą. Nuplauti, nulupti, išimti sėklas [tik neišmeskit sėklų, sudžiovinkit, bus puiki proga pagliaudėti] ir supjaustyti norimos formos gabaliukais.
Pusė nurodyto cukraus kiekio užpilti ant supjaustyto moliūgo ir palikti stovėti 12 valandų. Kadangi viską pradėjau ruošti vakare, tai moliūgas nakvojo virtuvėje po drobiniu rankšluosčiu :)
Ryte, t.y. po 12 valandų, gautą sunką nupilti ir į ją sudėti likusį cukrų. Išmaišyti ir gautą sirupą po pusvalandžio užvirti. Jei per mažai prisirinko skysčio, galima įpilti stiklinę vandens [bet vargu ar to prireiks]. Sirupą virti 15 minučių, tuomet sudėti moliūgo gabaliukus ir kai gauta masė užvirs, virinti 10-15 min. Viską palikti vėl 10-12 valandų. Reiškia - laukti vakaro :)
Esančią masę vėl užvirti ir sudėti citrusinius vaisius. Ir žievelę, ir minkštimą. Žievelę sutarkuoti smulkia tarka. Sultis išspausti į moliūgienę ir kas liko smulkiai supjaustyti bei sudėti į uogienę. Kai uogienė užvirs, pamažu maišant pavirti 10 minučių ant labai mažos ugnies.
Viską supilstyti į paruoštus stiklainius. Juose esančią uogienę, pridengus marle, palikti atvėsti. Maždaug po 5 val. uždaryti [originaliame recepte rekomenduoja aprišti pergamentiniu popieriumi, tačiau aš tradiciškai naudojau paprastus dangtelius].
Laikyti rūsyje :) ir skaniai valgyti su kuo tik širdis geidžia.
Įsitikinau, kad moliūgas ne šiaip sau daržovė... Ir garnyrui, ir sriubai, ir Helovynui, ir blynams, ir uogienei, ir šiaip valgyti gali; jei saldus - grauži sau, kaip obuolį. Še tau, kad nori. O užauginti visai nesudėtinga - palieki sodo kamputyje, ir jis pats sau pampsta, nei priežiūros jam reikia, nei dar ko. Pavadinčiau savarankiškiausia sodo daržove! Ir naudos duodančia su kaupu.
1 komentaras:
kai tik radau šį receptą, tai jau kažkelintas ruduo tik tokią ir verdu. Tobula pora - ši moliūgienė ir baltas varškės sūris :) Ačiū už receptą!
Rašyti komentarą