2011 m. spalio 14 d., penktadienis

Kam ir kokie prieskoniai tinka

Gaminant maistą sunkiausias man uždavinys yra pasirinkti tinkamus pagardus. Kažkaip nesuprantu aš kas kur tinka, kas prie ko. Dažniausiai išsisuku su druska, juodaisias pipirais, lauro lapu, svogūnu ir žalumynais. Bet mielai išmokčiau patiekalus gardinti ir didesne prieskonių palete.

Radau tekstą, kur aiškiai ir paprastai surašyta, kas tinka kam. Mielai pasinaudosiu.

* * *
Ištrauka iš

gyvenimas.delfi.lt
Jogos mityba
2010 rugpjūčio 29 d.

* * *
<...> Sąrašas nėra baigtinis <...>

Žirniai – ciberžolė, asafetida, kvapiosios murėjos („kari“) lapeliai, kalendra, juodosios garstyčios, juodieji pipirai, kmynai, kmyninis kuminas, ožragė, imbieras, pankolis, krapų sėklos, tamarindas.

Žalieji žirneliai – ožragė, ciberžolė, kvapiosios murėjos („kari“) lapeliai, imbieras, kmyninis kuminas, kvepiantys pipirai, mango milteliai („amchur“), rozmarinas, mėtos.

Grikiai – kvepiantys pipirai, juodgrūdė, cinamonas, gvazdikėliai, pankolis, asafetida, ožragės žalumynai, kvapiosios murėjos („kari“) lapeliai, kmyninis kuminas, juodosios garstyčios, krapų sėklos, krapų žalumynai.

Kviečiai, kvietinės kruopos – kalendra, asafetida, cinamonas, kardamonas, muskato riešutas, kmyninis kuminas, ciberžolė, krapų žalumynai.

Manų kruopos – kalendra, kardamonas, muskato riešutas, juodieji pipirai, ožragė, asafetida, šafranas.

Avižos, avižiniai dribsniai – ciberžolė, kalendra, kvepiantys pipirai, cinamonas, kardamonas, laurų lapai, asafetida, juodieji pipirai, kvapiosios murėjos („kari“) lapeliai, ožragė, krapų žalumynai.

Perlinės kruopos – asafetida, ožragė, ožragės želmenys, laurų lapai, juodosios garstyčios, imbieras, kvepiantieji pipirai, ciberžolė, geltonosios garstyčios, pankolis.

Miežinės kruopos – kvapiosios murėjos („kari“) lapeliai, ciberžolė, asafetida, pankolis, juodieji pipirai, ožragės želmenys, imbieras, kvepiantieji pipirai.

Kukurūzų kruopos – muskato riešutas, kardamonas, kmynai, juodieji pipirai, asafetida, raudonėlis, kvapiosios murėjos („kari“) lapeliai.

Sorų kruopos – kvapiosios murėjos („kari“) lapeliai, cinamonas, asafetida, ožragės želmenys, juodieji pipirai, ožragė, juodosios garstyčios.

Ryžiai – pankolis, ciberžolė, kmynai, cinamonas, imbieras, kmyninis kuminas, juodosios garstyčios, juodgrūdė, asafetida, šafranas, muskato riešutas.

Pupos, pupelės – ožragės želmenys, ožragė, kvepiantys pipirai, muskato riešutas, imbieras, kmyninis kuminas, gvazdikėliai, juodgrūdė, cinamonas.

Sojos pupelės, sojos produktai – asafetida, kalendra, ožragė, juodosios garstyčios, juodieji pipirai, geltonosios garstyčios, kardamonas, krapų sėklos, krapų žalumynai.

Mungo pupuolės – imbieras, ciberžolė, kmyninis kuminas, juodosios garstyčios, laurų lapai, asafetida, cinamonas, tamarindas.

Kopūstai – kvapiosios murėjos („kari“) lapeliai, kmynai, ciberžolė, cinamonas, krapų sėklos, krapų žalumynai, juodieji pipirai.

Bulvės – kalendra, juodieji pipirai, imbieras, ožragės želmenys, laurų lapai, ožragė, ciberžolė, asafetida, juodosios garstyčios, muskato riešutas, kvapiosios murėjos („kari“) lapeliai, rozmarinas, krapų žalumynai.

Morkos – kmyninis kuminas, kardamonas, ciberžolė, kvepiantys pipirai, juodgrūdė, imbieras, juodieji pipirai, laurų lapai, kalendra, mango milteliai („amchur“), rozmarinas.

Agurkai – juodieji pipirai, kmynai, kmyninis kuminas, krapų sėklos, kalendra, juodieji pipirai, krapų žalumynai, kalendros žalumynai.

Paprikos – muskato riešutas, kvapiosios murėjos („kari“) lapeliai, kmyninis kuminas, imbieras, raudonėlis, ciberžolė, juodieji pipirai, juodosios garstyčios, kalendros žalumynai, krapų sėklos.

Pomidorai – kvapiosios murėjos („kari“) lapeliai, kmyninis kuminas, asafetida, ožragė, kalendros žalumynai, cinamonas, kvepiantys pipirai, gvazdikėlis, ciberžolė, raudonėlis, rozmarinas, bazilikas.

Burokai – kalendra, ožragė, kmyninis kuminas, cinamonas, ciberžolė, asafetida, muskato riešutas, kalendros žalumynai, laurų lapai, kvepiantys pipirai, krapų žalumynai.

Ridikai – juodosios garstyčios, kmyninis kuminas, ožragė, imbieras, juodieji pipirai, ciberžolė.

Moliūgas – kalendra, muskato riešutas, ciberžolė, juodieji pipirai, ožragė, cinamonas, rozmarinas, pankolis.

Pienas (anksti ryte ar dieną) – šafranas, cinamonas, kardamonas, muskato riešutas, ciberžolė, imbieras, kvepiantys pipirai, žvaigždinis anyžius.

Pienas (vakare) – pankolis, kardamonas, muskato riešutas, gvazdikėlis, anyžius.

Jogurtas – cinamonas, kardamonas, anyžius, pankolis, šafranas, žvaigždinis anyžius, vanilė, kmyninis kuminas, prieskoniniai žalumynai, rožių vanduo.

Varškė, sūris – kmyninis kuminas, asafetida, peletrūnas, mėtos, ciberžolė, muskato riešutas, kalendra, džiovinta paprika, juodieji pipirai, cinamonas, juodosios garstyčios, kmynai, raudonėlis.

Cukrus (sirupas, kompotai, kepiniai) – šafranas, kardamonas, cinamonas, žvaigždinis anyžius, pankolis, muskato riešutas, vanilė, mango milteliai („amchur“).

Obuoliai – šafranas, pankolis, anyžius, kardamonas, vanilė, cinamonas, gvazdikėliai, imbieras.

Kriaušės – cinamonas, imbieras, muskato riešutas, žvaigždinis anyžius, pankolis, mango milteliai („amchur“).

Ananasai – kardamonas, anyžius, kmyninis kuminas, cinamonas.

Bananai – cinamonas, šafranas, kmyninis kuminas, vanilė, kmynai.

Citrusiniai – mėtos, vanilė, muskato riešutas, pankolis, žvaigždinis anyžius, imbieras, kalendra, kmynai, kardamonas.

Vynuogės ir razinos – cinamonas, kardamonas, imbieras, pankolis, anyžius, žvaigždinis anyžius.

Vyšnios – vanilė, cinamonas, imbieras, žvaigždinis anyžius, kmyninis kuminas.

Žemuogės – pankolis, vanilė, kardamonas, imbieras, cinamonas.

Braškės – šafranas, anyžius, pankolis, cinamonas, vanilė.

Avietės – cinamonas, gvazdikėliai, šafranas, muskato riešutas, pankolis, vanilė.

Šaltalankis – cinamonas, pankolis, vanilė, imbieras, muskato riešutas.

Agrastai – kmynai, cinamonas, kalendra, pankolis, ciberžolė.

Serbentai raudonieji – žvaigždinis anyžius, anyžius, šafranas, kardamonas, cinamonas, muskato riešutas.

Serbentai juodieji – pankolis, kardamonas, vanilė, cinamonas, žvaigždinis anyžius, anyžius.

Granatai – kardamonas, šafranas, imbieras, pankolis.

Slyvos – kmynai, pankolis, kardamonas, cinamonas, imbieras, ciberžolė, vanilė.

Abrikosai (ir džiovinti) – žvaigždinis anyžius, kardamonas, pankolis, gvazdikėliai, anyžius, cinamonas, vanilė, imbieras.

Datulės – muskato riešutas, kardamonas, šafranas, imbieras, pankolis.



Komentarų nėra: