Receptą nukoviau Rasos Jurevičiūtės knygelėje Kepame duoną namuose. Tikrai verta ją turėti!
Taigi, norint ją išsikepti reikia paruošti mielinę tešlą, kuriai reikia:
1/2 indelio vandens
1 valg.š. vanilinio cukraus
2-3 v.š. cukraus
1 1/4 arbat.š. druskos
1/3 indelio grietinės (naudoju tirštą)
1 kiaušinio
1 valg.š. minkšto margarino
3 indelių kvietinių miltų
2 arbat.š. sausų mielių ARBA apie 18 g. šlapių mielių (naudoju pastarąsias)
Ruošiant mielinę tešlą svarbūs šie aspektai:
- miltus išsijoti (BŪTINA:)
- vandenį geriausia pilti šiltą (iki 35C)
- šlapias mieles reikia suaktyvinti; ištrinti jas su trupučiu cukraus ir supilti šiltą vandenį
- druską geriausia tirpinti skystyje, bet druskos nereikėtų dėti kartu su mielėmis (druska stabdo mielių dauginimąsi)
- kiaušinį reikia ištrinti su cukrumi iki purumo
- įminkomi riebalai turi būti šiek tiek pašildyti (aš margariną ištirpinu)
- tešlą minkyti 10-15 min. kol atšoka nuo indo sienelių, tampa blizgi, elastinga
Paruošus tešlą suformuoju kepaliuką ir dedu ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Reikia kildinti 1-1,5 val. Toliau pakilusią tešlą aptepu pienu, (galima dar ir cukrumi apibarstyti) tada iš karto pašaunu į orkaitę ir kepu 200C 35-45 minutes.
Iškepusią duona atvėsinti reikėtų ant grotelių.
Skanaus :)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą